zondag 23 juni 2013

Het vliegwieleffect!

Kenmerkend voor een vliegwiel. Eenmaal op gang gebracht, duurt het lang voordat het tot stilstand komt. Veel gebruikers van een vliegwiel weten hoe het werkt. Als je dat gebruikt met een “vicieuze cirkel effect”, kan het zelfs redelijk desastreus uitpakken. Eigenlijk is dat de situatie waarin de Nederlandse economie op dit moment verkeerd. Door een reeks aan verkeerde instrumenten te gebruiken, zoals Btw-verhoging gecombineerd met lastenverzwaringen (geloof dat politiek Den Haag dat consequent bezuinigen noemt), zet je een soort van vliegwiel in werking waardoor je als effect minder inkomsten als staat genereert. De staat vervolgens ziet de inkomsten slinken en gaat in paniek nog meer lastenverzwaringen toepassen. Ziedaar het “vicieuze cirkel effect”. 

Denk dat als je het zo in een notendop beschouwd dat iedere eerstejaars leerling in het voortgezet onderwijs dat begrijpt. Waarom de hooggeleerde dames en heren in Den Haag dat niet begrijpen (of niet willen begrijpen) is een compleet raadsel. Vele gezinnen staan al met de rug tegen de muur vanwege de mondiale financiële crisis en dan zegt onze premier doodleuk dat je meer moet gaan besteden. Terwijl je inmiddels niks meer hebt om te besteden. Dat is kennelijk het nieuwe Nederlandse Liberalisme. Net doen of je het zakelijk goed meent en vervolgens een puinhoop creëren die zijn weerga niet kent. Ieder gezin zet de tering naar de nering. Er wordt ingezet op behoud van basale bestedingen zoals voedsel, gas, licht en water, maar vakanties, een nieuwe auto of een extra hebbedingetje is er niet meer bij. Je zou verwachten dat een regering in financiële nood hetzelfde gedrag gaat vertonen, maar niets is minder waar. Met name de zogenaamde liberale bewindslieden van de VVD zetten in op nog meer onzin. De ontwikkelingshulp (bloedgeld aan corrupte regimes in ontwikkelingslanden voor wapens) blijft ongewijzigd hoog. 

Minister kamp is van tegenstander van windenergie in 2010, tot voorman benoemt van de subsidielobby voor een handjevol milieucriminelen en gaat onverdroten door met spenderen van miljarden belastingeuro’s. De pensioenpotten (hebben u en ik gewoon voor gewerkt) zijn inzet van kwijlende ambtenaren die daarmee de tekorten denken te verkleinen en staatssecretaris Weekers gaat onverdroten voort met het uitkleden van de verzorgingsstaat door bejaardentehuizen achterna te zitten en ouderen op straat te doen belanden. Dat allemaal door het in gang zetten van een vliegwiel door nono’s die nu even niet weten hoe dat ding snel te stoppen. Verbazing over de protesten in Turkije en Brazilië? Even geduld en u zult over een tijdje zelf begrijpen waarom die mensen niet anders konden dan protesteren tegen regeringen die er niet voor het volk zitten. Dat gaan wij hier ook nog meemaken.

woensdag 5 juni 2013

Heen en weer geslingerd!

Of je in een achtbaan in een pretpark zit. Wat ik bedoel is de uitersten aan nieuws tegenwoordig. Maakt eigenlijk niet uit welke krant of actualiteitenrubriek je ziet, het is van het ene uiterste in het andere. Variërend van de oorlog in Syrië, tot de zoveelste quote van Gordon. Ook als je kijkt naar de plaatsing van nieuws, zie je dat het kriskras door elkaar loopt. Het afhakken van het hoofd van een Engelse soldaat pal naast het nieuws dat Byoncé toch net weer niet zwanger is. Bizar eigenlijk als je bedenkt dat nieuws zo’n veertig jaar geleden vooral serieus was. Voor roddels en achterklap had je weekbladen Privé en Story en voor het echte werk had je de krant. Dat is niet meer, mede omdat een deel van de (vooral jeugdige) lezers het geen ene malle moer kan schelen wat er in de rest van de wereld gebeurt, zolang maar duidelijk is dat de favoriete artiest afgelopen nacht weer goed geslapen heeft. 

Enerzijds heb je dus de hele wereld in alle facetten aan nieuws beschikbaar en anderzijds zie je dat een deel vooral bezig is met social media in plaats met zware financiële economische kost. Kortom, het kan alle kanten op met het nieuws. En omdat nieuws ook zo snel en vluchtig is, moet er ook een hoop geproduceerd worden door de redacties. Die hijgerigheid heeft natuurlijk ook geleid tot de schandalen zoals we ze kennen van News of the World in Engeland, maar heeft ook zijn effect in de rest van de wereld. Het wordt lastig voor de gemiddelde lezer om goed te kunnen filteren wat nu echt nieuws is of opgeblazen nieuws. Oh ja, en vergeet ook de pushberichten niet op de smartphones. Nieuwsapps van Nu.nl en RTL vallen je meerdere keren per dag lastig. Bijvoorbeeld dat Toine van Peperstraten weg gaat bij de NOS (wie…?), tot de trouwjurk van de Zweedse prinses die deze week trouwt. Soms is het voor de rust in je hoofd beter af en toe eens een dag gewoon geen nieuws toe te laten. Niet op je smartphone, je brievenbus of e-mail of op tv. Probeer het maar eens en ervaar de oase van rustigheid.